Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce. |
margolcia napisał(a):Może nie do końca szarlotka klasyczna, ale jabłka są i polewa też jest
Herbatnikowiec wyśmienity, czyli jabłecznik bez pieczenia
Składniki:
3 opakowania herbatników 200gramowych,
2 galaretki agrestowe lub cytrynowe,
1 galaretka malinowa,
ok 1 kg jabłek lub słoik jabłek do szarlotki,
2 kremówki(małe),
polewa:
125g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka żelatyny,
2 łyżki wrzątku
Na blaszce wyłożonej papierem układam warstwe herbatników.
Obrane i wypestkowane jabłka duszę do miękkości, 2 galaretki rozrabiam z niecałym 0,5 litra wody i mieszam z jabłkami. W momencie gdy widzę, że zaczynają się ścinać wylewam na warstwę herbatników.
Na zastygłą warstwę jabłek układam kolejną warstwę herbatników.
Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję do niej wystygniętą galaretkę malinową rozrobioną z niepełną szklanką wody. Mieszam delikatnie i wylewam na herbatniki, a następnie układam na kremówce kolejną warstwę herbatników.
Masło rozpuszczam, zanim się całkiem rozpuści dodaję cukier i podgrzewam aż cukier się rozpuści - należy uważać aby tłuszcz się nie przegrzał, ponieważ polewa się może zważyć. Zestawiam z ognia i dodaję kakao oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Mieszam i czekam aż polewa przestygnie. Wylewam na ostatnią warstwę herbatników.
Przepis jest na średniej wielkości blachę.
marysia.z napisał(a):musze az sprobowac ale to jak nikt mi sie platal nie bedzie po domu bo nie lubie jak ktos mi na rece patrzy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 59 gości