my uwielbiamy carbonarę
gotujemy makaron spaghetti
w międzyczasie przysmażamy boczek (najlepiej wędzony) i pod koniec dodajemy 1-2 ząbki czosnku
przysmażamy chwilkę dosłownie, żeby czosnek się nie spalił
W miseczce mieszamy 1 jajko, pół szklanki gęstej śmietany i 2-3 łyżki startego parmezanu. Sól i pieprz do smaku
Odcedzamy makaron (nie przelewamy wodą, żeby się nie sklejał dodajemy łyżkę oleju lub oliwy do wody, w której się gotuje) i taki gorący wrzucamy na patelnię z boczkiem. Podgrzewamy na małym ogniu i stopniowo wlewamy śmietanę z jajkiem. Cały czas mieszamy, żeby nie zrobiła nam się jajecznica tylko taki gęsty sos (dlatego ogień nie może być duży). Rozkładamy na talerze. Można posypać pietruszką i dodatkowo parmezanem Palce lizać