agaimisia napisał(a):.
Wiec potrzeba nam dla 1 osoby
1 zupka vifon (najlepszy makaron)
pierś z kurczaka (może być pół)
łuskany słonecznik (jak nie ma tragedii nie będzie)
przyprawy co kto lubi papryka ostra, chili, pieprz, sól, przyprawa do kurczaka czy kebab
Ja to robię podobnie, ale nieco inaczej:
1 zupka vifon (może być ostra lub łagodna zależnie od upodobań)
Pierś z kurczaka
1 kukurydza z puszki
Majonez, przyprawy z zupki
Makaron pognieść, posypać przyprawami i zalać wodą (troszkę ponad poziom makaronu), przykryć i odstawić. Pierś pokroić w kawałeczki i podsmażyć (lepiej nie przyprawiać, bo zupka jest bardzo słona). Dodać do makaronu, plus kukurydza, plus majonez, ewentualnie doprawić.
Spagetti ze szpinakiem1 szpinak mrożony (ja wyjmuję go wcześniej) lub duża paczka świeżego
Kilka łyżek śmietany (ja biorę 12)
1 cebula
1 pierś z kurczaka
czosnek wedle smaku i uznania, sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Zeszklić cebulę, dodać kurczaka pokrojonego w małą kostkę, podsmażyć. Dodać szpinak, śmietanę i doprawić czosnkiem, gałką, solą i pieprzem
Makaron z chili Baaaaardzo prosty, nie nadaje się na randkę
Czosnek - kilka ząbków, raczej sporo
Chili - świeże lub płatki suszone
Dobra ulubiona oliwa
Olej do smażenia (można jedno z nich pominąć jeśli smażymy na dobrym oleju lub nasza oliwa się nadaje do podgrzewania, ja biorę z pestek winogron i lniany, smażę na rzepakowym)
Sól, parmezan
Na oleju podsmażyć papryczkę chili. Czosnek wycisnąć przez praskę, posolić, dodać do oleju. Lekko podsmażyć. Wyłączyć palnik, dodać swoją oliwę (choć jeśli smażymy na dobrym oleju to nawet niekoniecznie). Dorzucić ugotowany makaron tak aby oblepił się sosem. Posypać parmezanem.