Strona 1 z 5

szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 14:04
przez nastka-81
W jaki sposób podajecie szpinak - warzywo, które jedni uwielbiaja a inni nienawidzą :) proszę o propozycję :)

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 17:09
przez terazgosia
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam szpinak mrożony ( ok 1 kg) - mieszam. Posypuję mąką (1 łyżka) - mieszam -dodaję śmietanę ( najlepiej kwaśną 3 łyżki). Doprawiam solą, pieprzem, kto lubi może dodać vegetę, gałkę, czosnek. Na koniec można dodać starty ser. Zajadamy jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do naleśników, kefiru, jajecznicy.
Mojej rodzinie taka wersja przypadła do smaku więc - polecam. ;)

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 19:05
przez annaks
My często jemu szpinak z makaronem. Szpinak smażysz na patelni, aż odparuje woda. Dwa ząbki czosnku, troszkę masełka. Na oddzielnej patelni smarzysz pieczarki, aż odparują. Łączysz razem, dodajesz przed podaniem ser. Zależy jaki lubisz, my robiliśmy i z żółtym i z fetą i z pleśniowym. Ser dodajesz chwilę przed podaniem, tylko żeby się rozpuścił. W między czasie gotujesz makaron. Ugotowany makaron łaczysz ze szpinakiem i kolacja gotowa :)

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 20:15
przez terazgosia
Z makaronem nigdy nie robilam wiec muszę spróbować.
:?: annaks a z którym serem twojej rodzince najbardziej smakuje?

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 20:20
przez annaks
Najfajniejszy jest ser pleśniowy, szybko się rozpuszcza, fajnie smakuje.

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 21:02
przez MagdaF
I ja też wypróbuję! :) choć mąż nie lubi szpinaku :D przepis brzmi pysznie :)

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 21:30
przez Azja
My lubimy sałatkę ze świeżego szpinaku. Liście myje się, suszy, pestki słonecznika - sporo podprażam na patelni. Do tego robię mocno czosnkowy sos z oliwą i octem, taki vinegret. Na ciepło to faszeruję naleśniki szpinakiem usmażonym z gałką i serem feta, a potem zapiekam pod sosem beszamelowym. Podobnie robię sos do makaronu, doprawiam go fetą lub śmietaną.

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 22:30
przez nastka-81
ja dzis robiłam szpinak z makaronem. Szpinak na patelni balnszuję z masłem, dodaję czosnek, póxniej tarty żółty ser plus pierś z kurczaka (pokrojoną w kostke) usmazoną wczesniej w przyprawie gyros. Podaję tak: najpierw makaron, na to szpinak z serem i kurczakiem, to wszytsko polane gestym sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami a całość posypana żółtym serem. Polecam wszystkim nie tylko na zwykły obiad ale też jak przychodzą goście, oczywiscie trzeba wiedzieć, czy goście jedzą szpinak. Przebojem moich lat studenckich były pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, które poznałam dzięki współloktorce z Wrocławia. Teraz robię też pierogi ze szpinakiem i białym serem :)

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 29 sty 2014, o 22:32
przez annaks
Pierogi bardzo dobre są ze szpinakiem i fetą. Oczywiście fety nie za dużo, żeby farsz słony nie był ;)

Re: szpinak w różnych postaciach

PostNapisane: 31 sty 2014, o 13:48
przez nastka-81
o nigdy nie robiłam takich. Następny tydzień zaczynam od takich pierogow :D