Strona 1 z 1

Re: Przepis na tort z masą cukrową - pomocy

PostNapisane: 12 lut 2016, o 13:35
przez danuta-majewska
Torcik wygląda super i jak wyszedł? Sama bym chętnie zrobiła

Re: Przepis na tort z masą cukrową - pomocy

PostNapisane: 16 mar 2016, o 10:55
przez kamilek12
Daje mojej żonie super wygląda

Re: Przepis na tort z masą cukrową - pomocy

PostNapisane: 17 mar 2016, o 20:53
przez glifloxin
Tort smietanowy pod masa cukrowa


Biszkopt .5 jajka

.3/4 szklanki maki pszennej

.1/4 szklanki maki ziemniaczanej

.1 szklanka cukru

.1/2 lyzeczki proszeku do pieczenia

.2 lyzki zimnej wody

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Tortownice smarujemy doklanie maslem,dno +boki,z papieru wycinamy kolo o srednicy dna formy i umieszczamy ,dokladnie je dociskajac.

Do miski wbijamy bialka jajek i ubijamy na sztywno,potem powoli dosypujemy cukier ,nastepnie zoltka i ubiajmy tak dlugo,az masa stanie sie sztywna i jasna.

Przesiewamy teraz obie maki z proszkiem do pieczenie,dodajemy do masy ubijajac na najmniejszych obrotach,na koniec dodajemy wode.

Gotowa mase przelewamy do formy i pieczemy przez 30 min.-studzimy.


Krem smietanowy .300 ml smietany kremowki

.200 gr serek mascarpone

.120 gr cukier puder

.aromat do ciast

.wiorki czekoladowe

Wykonanie

Do miski przelewamy smietane i dokladnie ubijamy potem powoli dodajemy przesiany cukier puder i na koniec mascarpone i aromat.

Wszystkie skladniki musimy dobrze polaczyc nastepnie nieco schlodzic w lodowce.


Poncz .1/2 szklanki wody przegotowanej -zimnej

.kieliszek rumu

Wykonanie

Zimny biszkopt dzielimy poprzecznie na trzy czesci.

Czesc pierwsza umieszczamy na ozdobnym talerzu i nawilzamy ponczem.

Pokrywamy warstwa masy smietanowej i posypujemy ja wiorkami czekoladowymi.

Teraz warstwa druga-postepujemy dokladnie tak samo.

Na wierz tortu kladziemy trzecia warstwe ciasta i pokrywamy gore i boki kremem maslanym.


Krem maslany .1 kostka masla miekkiego ( o pokojowej temp. )

.2 zoltka

.2 szklanki cukru pudru

.aromat

Wykonanie

Maslo ucieramy az bedzie zupelnie jasne,powoli dodajemy zoltka na przemian z cukrem pudrem.

Pokrywamy nim dokladnie zewnetrzna czesc tortu.


Masa cukrowa . 600 gr cukru pudru

.3 listki zelatyny

.1/4 szklanki goracej wody

.1 lyzka masla

.barwnik do ciast ( u mnie w plynie )

Wykonanie

Zelatyne wkladamy do miski z zimna woda,po chwili kiedy zmieknie przekladamy ja do 1/4 szklanki goracej wody i mieszamy,potem dodajemy maslo i rozpuszczamy je w zelatynie.

Na deske wysypujemy cukier puder ,robimy dolek i powoli wlewamy zawiesine szybko mieszajac skladniki.

Wyrabiamy mase chwilke i jest gotowa do dalszej odrobki.

Mase walkujemy ciagle podsypujac cukrem pudrem na niezbyt cienki placek,zawijamy go na walek i delikatnie przenosimy na tort ( tort musi stac tuz obok walka z masa ).

Teraz dociskamy mase usuwajac powietrze z pod masy plastycznej,odcinamy nadmiar masy i wykanczamy dol.

Do pozostalej masy dodajemy kropelki barwnika i wyrabiamy mase ,az powstanie jednorodny kolor.

Wycinamy radelkiem pask,i nakladamy i przyklejamy je za pomoca lukru z bialka i cukru ( patrz "choinki pod lukrowa pierzynka " ) na tort .

Ozdobne kokardy robimy z paskow masy cukrowej ,nakladamy je na walek i czekamy az wyschna,zachwujac forme.

Mozemy ozdobic torcik jeszcze lukrem w/g wlasnego uznania.

Smacznego!