Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Zwracam się do was z zapytaniem czy ktoś zna ciekawy sposób na przygotowanie naleśników. Jakieś fajne składniki czy też sposób podania, kucharz ze mnie marny, ale naleśniki potrafię robić.
Witam ja do użycia naleśników potrzebuję Składniki:5 czubatych łyżek mąki pszennej (ok. 200 g),1 szklanka mleka (ok. 250 g),1 jajko,3 łyżki oleju, troszkę wody mineralnej, opcjonalnie szczypta soli dla smaku,olej do smażenia (rzepakowy ). Co do wykoniania to wlewam do miski mleko i jedną ręką wsypuję powoli do niego mąkę, a drugą energicznie mieszam łyżką lub trzepaczką. Następnie dodaję do masy jajko, olej i szczyptę soli oraz wodę mineralną. Rozgrzewam patelnię z olejem na kuchence na wolnym ogniu. Później za pomocą chochli nalewam ciasto naleśnikowe na patelnię. Gdy ciasto jest zbyt płynne, dodaję do niego pół łyżki mąki, aby je zagęścić, a gdy mam odwrotną sytuację – ciasto jest za gęste – dodaję 2 łyżki mleka. Po 2-3 minutach przerzucam za pomocą drewnianej łopatki naleśnik na drugą stronę. Gdy placek uzyska złocisto-brązowy kolor jest juz gotowy