Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Hej Mamusie:) Może odświeżymy wątek? Miałam zakładać nowy, ale zalazłam ten i nie bedę zaśmiecała forum. Niedługo może zacznę rozszerzać dietę Kacpra i przydały by mi się jakieś fajne przepisy na wprowadzanie nowych dań. Może inne Mamy też skorzystają a poza tym zawsze można powymieniać sie przepisami
Ciężko podać mi konkretne proporcje, gotuję Lence codziennie nową zupkę, a ilość zupki dopasowuję do tego ile Lena zjada.
Generalnie warzywa gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody. Nadmiar wody odlewam, dodaję kaszkę jaglaną/gryczaną/ryż i opcjonalnie olej/oliwę lub masełko. Blenduję.
Z początku przecierałam przez sitko, od pewnego czasu blenduję i zostawiam małe cząstki. Lena ma dwa ząbki i uczy się gryźć
Zupki początkowo były ubogie w warzywa, ale z każdym wprowadzanym nowym smakiem dokładałam jej do zupek kolejne warzywo i teraz różnie kombinujemy ze smakami
Robię jej też czasem puree, żeby próbowała także innej konsystencji. Gotuję jej też kompocik z jabłka, gruszki - w niewielkiej ilości wody gotuję obrane ze skóry i oczyszczone z pestek jabłko czy gruszkę i taki kompocik jej podaję.
***Pieczone jabłka*** po 4 miesiącu lub 6 miesiącu (lub 6 i 8)
- jabłko - bio i niesiarkowane lub swoje suszone śliwki
Jabłko wydrążamy i faszerujemy śliwkami. Pieczemy pod przykryciem, podlane lekko wodą, w temp.150, aż jabłka będą się rozpadać. Całość blendujemy na papkę.
***Deser jesienny*** po 4 lub 6 miesiącu.
- jabłka - odpowiadająca ilości jabłek dynia bez skóry i nasion
Oczyszczamy jabłka, kroimy na ćwiartki. Dynię kroimy w kawałki. Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temp.150, aż owoce będą bardzo miękkie. Przecieramy lub gnieciemy widelcem. ***Puree ziemniaczane z cukinią*** po 4 lub 6 miesiącu
- 2 ziemniaki - 3 młode cukinie bez skóry i pestek - mleko - mm lub z piersi
Ziemniaka gotujemy w małej ilości wody. Cukinię dusimy na patelni teflonowej. Łączymy i blendujemy. Rozprawiamy mlekiem do pożądanej konsystencji
***Zupka Biała*** po 4 lub 6 miesiącu
- 2 średnie ziemniaki - 3 młode cukinie, bez pestek, bez skórki - 1 pietruszka - kilka różyczek kalafiora (lub brokuła) - opcjonalnie 3 łyżeczki kaszy jaglanej instant (lub innej) - 3 łyżeczki oliwy
Ugotować warzywa w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odlać wodę, zblendować. Dosypać kaszkę, ewentualnie wodę od gotowania, oraz olej, jeszcze raz zblendować. Rozlać do pojemniczków i zamknąć. Wychodzi 4 małe słoiczki, około 130g.
***Zupka jarzynowa*** po 4 lub 6 miesiącu
- 2 ziemniaki - 1 duża marchew - 1 duża pietruszka - garść dyni pokrojonej w kostkę - opcjonalnie liść selera - 3 łyżeczki oliwy - opcjonalnie 3 łyżeczki kaszy jaglanej, ryżowej, itp.
Przygotowanie jw. Z tej porcji wychodzi 3, 4 słoiczki.
Z początku u nas zupki były z 2-3 warzyw, stopniowo wprowadzaliśmy i nadal wprowadzamy Lenie nowe smaki Teraz jak już tak sporo smaków zna, można różnie kombinować z zupkami i mieszać warzywa, a nawet warzywa z owocami Moja Lena lubi zupki, w których ma kilka różnych smaków